[Serial: Hai la RoJAM 2.0 17] Adrian Popescu: „La Săliște am descoperit adevărata față a cercetășiei”

Continuăm un serial special: experiențele cercetașilor la precedentele jamboree din țară sau din afară. Amintiri de la Săliște? Peripeții prin Japonia, Franța sau Polonia? Le-am adunat pe toate! Următoarea oprire: RoJAM 2.0 17!

Adrian Popescu e lider de exploratori și șeful Centrului Local „Cabana Scout”. În plus, se ocupă de bunul demers al ScoutShop. A participat la RoJAM, la Săliște și crede că acolo a descoperit adevărata față a cercetăşiei.

”La RoJAM consider că am descoperit adevărată față a cercetășiei. Din aminitiri, aș începe cu bucuria revederii, atât de specifică cercetașilor. E o imagine memorabilă atunci când grupuri de cercetași aleargă unii spre alții pentru a se îmbrățișa!”, începe Adrian.

Liderul de exploratori ne-a povestit și despre micile bucurii personale: ”Intensitatea unui joc de Jungle Speed alături de ceilalți din staff, momentele de respiro când cu ajutorul staff-ului de la o activitate am organizat încă odată atelierul exclusiv pentru lideri, sau discuțiile târzi pånă în miez de noapte.”

Pe de altă parte, Adrian ne-a spus și despre cel mai intens moment trăit la RoJAM: ”cred că cel mai intens moment a fost dărâmarea turnului – mulți am fost cu lacrimi în ochi în acele clipe! În orice caz, la jamboree este vorba despre atmosfera generală, nu despre momente

”Participarea la o Jamboree trebuie să fie un țel în viață”

Managerul ScoutShop a fost lider însoțitor la Jamboreea Mondială din Japonia din 2015 și ne-a povestit ce a însemnat această experiență pentru el.

”Participarea la Jamboreea Mondială a mai pus un bulgare de sare pe rana pe care o port cu mine la cercetași – aceea de a nu fi avut ocazia să fi fost măcar explorator. A fost o experiență memorabilă și din postura de lider, dar jamboreele vor fi întotdeauna gândite pentru participanți.”, ne spune Adrian.

Cel mai mult l-a impresionat magnitudinea evenimentului. ”Japonezii sunt celebrii pentru felul în care se organizează și pentru infrastructura de care dispun, iar „23 WSJ” a beneficiat exact de acest aport. Magnitudinea evenimentului este uluitoare, iar atitudinea cercetașilor prezenți te face să te simți,  pur și simplu, acasă de îndată ce ai ajuns. Zilnic vezi mii de oameni care zâmbesc,  care se bucură de ceea ce fac și de ceea ce traiesc și știu că exact de asta au venit acolo. De aceea cred ca pentru orice cercetaş, participarea la o Jamboree Mondială trebuie să fie un țel în viață.”

Despre unitate și o perspectivă comună

Adrian speră la o perspectivă comună și la unitate. Ne-a explicat cum se vede acest lucru din perspectiva lui.

”Când am fost întrebați care ar trebui să fie tema jamboreei din 2017, eu am optat pentru „unitate”, pentru că am considerat că organizația mai are un pic de lucrat la acest aspect. Apoi, când am văzut care a fost tema aleasă, am concluzionat că, într-adevăr, este o chestiune de perspectivă la mijloc, și că important e să știm din ce perspectiva privim nevoile organizației. Prin urmare, sper ca RoJAM2.0 17 să ne ajute pe toți sa ajungem la o perspectiva comună, pentru că, din acel moment, a merge înainte nu va mai însemna a urca sau a muta munții, ci a te plimba pe creastă, bucurându-te de perspectivă.”

Trăiește și tu experiența unei Jamboree și înscrie-te acum la RoJam 2.0 17, alături de patrula ta. Nu uita că primele patrule de temerari și exploratori înscrise au reducere de 10%!