[Serial: Hai la RoJAM 2.0 17] Ana Iulia Vătau: ”Un mare impact asupra mea a avut vizita de la Muzeul Păcii din Hiroshima”

Continuăm un serial special: experiențele cercetașilor la precedentele jamboree din țară sau din afară. Amintiri de la Săliște? Peripeții prin Japonia, Franța sau Polonia? Le-am adunat pe toate! Următoarea oprire: RoJAM 2.0 17!

Ana Iulia Vătau e explorator în Centrul Local Cabana Scout. În ultimii doi ani a fost atât la Jamboreea Mondială din Japonia, cât și în cea Central-Europeană din Polonia.

”Temele abordate la cele două jamboree au fost destul de diferite și  experiențele de asemena. În Japonia am descoperit o cultură foarte diferită și am văzut cât de diferită este cercetășia de la o țară la alta. Anul acesta, în Polonia, mi-am deschis ochii și am putut vedea că „Arta se manifestă în jurul nostru în toate felurile.”, ne spune Ana.

Culturi diferite, aceeași familie

Ea ne-a explicat mai multe despre diferențele descoperite la ceilalți cercetași. ”Există diferențe de cultură pe care trebuie să le respecți. În Danemarca, de exemplu, accentul se pune foarte mult pe supraviețuire și patrulele sunt puse să construiască singure un camp și astfel ei petrec foarte mult timp în natură. În Brazilia, cercetășia nu este atât de cunoscută sau căutată, însă proiectele lor se bazează pe ajutarea altora. Unii nici nu prea lucrează pe patrule. În Papaua Noua Guinee ei sunt trimiși singuri să supraviețuiască și totul e tradițional, chiar se mirau cât de modern decurge totul în Jamboree. Am fost încântată să aflu că în Mexic, ca și la noi, programul lor are loc în fiecare sâmbătă și fac diferite activități și proiecte sociale.”, ne mai spune încântată exploratoarea de la Cabana Scout.

Concluzia e una singură: ”Cred că nu am cunoscut nici jumătate din oamenii care au fost acolo, dar am putut să îi numesc prieteni pentru că la Jamboree nu contează ce nație ești, cu toții suntem cercetași.”

 

 

”Nu a existat zi în care să nu experimentez ceva nou”

Ana a rămas cu multe amintiri din ambele jamboree, însă două dintre ele au avut un impact major asupra ei.

”Nu a existat zi în vreuna dintre jamboree în care să nu experimentez ceva nou. Un impact foarte mare asupra mea a fost ziua în care am vizitat Muzeul Păcii de la Hiroshima. De la Jamboreea Central-Europeană nu voi uita bătaia cu pudra colorată din „Ziua internațională” și cele cinci ore în care am filmat videoclipul de final în care apărem 3 secunde. Văzând rezultatul final știu că a meritat.”, mai adaugă ea.

”Schimbarea trebuie să înceapă cu mine”

Cum își propune Ana să schimbe perspectiva în 2017? ”În primul rând, schimbarea trebuie să înceapă de la mine și să fiu conștientă că mereu există ceva de îmbunătățit. Sunt mulți factori care tind să ne influențeze și  primul obiectiv spre a „schimba perspectiva” este de a elimina acești factori.”

Trăiește și tu experiența unei Jamboree și înscrie-te acum la RoJam 2.0 17, alături de patrula ta. Nu uita că primele patrule de temerari și exploratori înscrise au reducere de 10%!