Home hospitality


Probabil ai auzit despre stereotipurile legate de noi, românii, și probabil că ai vrut măcar o dată cum să demonstrezi că ele nu descriu realitatea. RoJAM 2.0 17 te încurajează să Schimbi Perspectiva, iar cea mai bună metodă de a reuși să faci asta este să participi împreună cu patrula ta ca gazdă la programul de Home Hospitality înainte de jamboree!

Ce este Home Hospitality?

Legenda spune că cea mai bună gazdă din toate timpurile a fost cercetaș. RoJAM 2.0 17 îți oferă ocazia să transformi legenda în realitate și să găzduiești un grup de cercetași internaționali, alături de care să Schimbi Perspectiva.

Mai exact, Home Hospitality este un schimb cultural, o oportunitate de a învăța despre tradițiile celorlalți și de a-ți lărgi orizonturile. Noi știm că cercetășia este internațională, iar frumusețea sa derivă tocmai din diversitatea metodelor pe care le aplicăm pentru a atinge același obiectiv: să lăsăm lumea puțin mai bună decât am găsit-o.


Home Hospitality este o modalitate prin care putem construi legături trainice cu cercetași străini, ajutându-i să trăiască la maximum experiența românească. Mai exact, înainte de RoJAM2.0 17, patrula ta va găzdui pentru 5 zile  o patrulă de cercetași internaționali. În calitate de gazde, vom mânca, dormi și cercetăși alături de ei, participând la 5 zile de activități care vor crea amintiri de neuitat și vor contribui la dezvoltarea noastră ca cercetași. Noi spunem că nu există o metodă mai bună de a împărtăși cultura noastră celorlalți decât aceasta!

 

Când se va desfășura?

Optând pentru acest program, vei avea ocazia să primești un grup de cercetași internaționali, participanți la RoJAM, și să locuiești alături de ei între 31 iulie și 3 august


Participanții internaționali vor sosi în 31 iulie și vor pleca spre RoJAM2.0 17 împreună cu voi, gazdele lor, în 4 august.  În data de 4 august vă așteptăm la Cristian să ne povestiți despre călătoria voastră interculturală. Pe parcursul acesteia, vei fi atât ambasador al țării noastre, cât și al cercetășiei românești.

Ce trebuie să ai în vedere?

Este necesar ca toți cei care vor participa (atât cei care vor fi gazde, dar și ceilalți membri ai Centrului Local, care își propun să participe la activități) să fie conștienți de diferențele culturale și să fie de acord ca pe parcursul tuturor activităților să vorbească o limbă comună – spre exemplu, dacă ați stabilit că engleza este limba pe care o cunoașteți atât voi, cât și grupul internațional, atunci încercați să o vorbiți cât mai mult.

De asemenea, un plan de activități bine stabilit și aprobat de ambele grupuri vă va ajuta să evitați timpii morți și va contribui la legarea unor prietenii strânse.

În cadrul Home Hospitality, gazda are datoria de a oferi un loc în care oaspetele să doarmă, să se spele și un loc la aceeași masă. Puteți opta pentru organizarea unei seri internaționale, unde cercetașii internaționali să poată oferi un fel de mâncare din bucătăria lor, astfel ca schimbul cultural – cel puțin pe plan culinar – să fie complet.


În responsabilitatea organizatorilor RoJAM 2.0 17 va intra achitarea transportului grupului de cercetași internaționali către locația grupului gazdă și, apoi, către Jamboree.

Cum te pregătești pentru Home Hospitality?

Întâi de toate, te informezi despre țara de proveniență a oaspeților tăi: ce obiceiuri au, cu ce diferă bucătăria lor de cea românească, ce tip de climă este specific, etc. Este foarte important să fii conștient de aceste diferențe de la bun început, astfel reușind să eviți situații în care servești, să zicem, carne de porc unui musulman sau să gesticulezi că ești OK unui brazilian sau turc.

Următorul pas este să te informezi despre cum este structurată organizația acestora. Au aceleași ramuri de vârsta ca cele cu care ne-am obișnuit în ONCR? La ce vârstă încep și termină eXploratoriatul? Ce reguli pentru activități și campuri au?
În final, după ce ai aflat despre contextul cultural și organizațional, ești mai mult decât pregătit să îi cunoști! Vă încurajăm să comunicați constat pe e-mail pentru a stabili detaliile programului și să organizați cel puțin o întâlnire pe skype. Este important să vă familiarizați unii cu alții, astfel încât să nu vă simțiți complet străini când vă întâlniți pentru prima dată.

Exemplu de plan de activități

Ziua 1: City Quest/Treasure Hunt – seară de boardgames

Ziua 2: Ateliere de făcut gulguțe, dansuri românești și de limba română (cuvinte uzuale) – seară internațională

Ziua 3: Picnic în aer liber – schimb de jocuri/energizers utilizate în campuri

Cum aplici?

Înscrierea va fi făcută de către liderul însoțitor, care va completa formularul de înscriere pentru întreaga patrulă. Apoi, veți primi un e-mail din partea noastră prin care vă confirmăm înscrierea la Home Hospitality și vă oferim detaliile necesare. Menționăm că participanții internaționali vor aplica și ei în sistem de patrule, de câte 3-5 membri.

Comunicarea se va face pe bază de e-mail, așa că vă rugăm să ne furnizați o adresă de e-mail validă și pe care o verificați în mod constant.

Aveți în vedere faptul că cel puțin o parte din membri patrulei care aplică pentru Home Hospitality trebuie să participe și la RoJAM2.0 17 și să aveți acordul șefului de Centru Local. Înscrierea la acest program, prin intermediul formularului, nu reprezintă înscrierea automată la jamboree.

Grupuri interesate

  • Un grup de 17 cercetași din Taiwan vor face schimb de cultură și experiență cu eXploratorii Centrului Local Craiova. Îi așteptăm să aterizeze împreună la Cristian pe 4 august!
  • 20 de cercetași englezi din Lancaster vor porni într-o aventură multiculturală alături de eXploratorii Centrului Local Oradea. Pregătim pista de aterizare pentru racheta care îi va aduce la RoJAM!

 

Formular de înscriere