Lansarea RoJAM 2.0 17

Sâmbătă, 16 aprilie 2016, Organizația Națională „Cercetașii României”(ONCR) a lansat cel mai mare proiect educațional din anul 2017 – RoJAM 2.0 17 – cea de-a șasea jamboree națională a cercetașilor. Evenimentul de lansare a avut loc la Biblioteca Națională a României, în prezența reprezentanților tuturor filialelor ONCR și a unei delegații internaționale din care fac parte João P. Armando Gonçalves, președintele Comitetului Mondial al Organizației Mondiale a Mișcării Scout (OMMS), Kevin Camilleri, membru al Comitetului European al OMMS și Radu Stinghe, director adjunct al Biroului Regional European OMMS.

La lansare au luat cuvântul 5 oameni faini, care ne-au spus 5 povesti despre cum văd ei cercetăşia, iar noi ne-am gândit că aceste poveşti trebuie să meargă mai departe şi să ajungă la voi.

 

lansare-1

„Când oamenii care nu sunt cercetași mă întreabă ce fac aceștia, le spun că cercetășia oferă experiențe care definesc viețile oamenilor și îi ajută să fie cetățeni mai buni. Și asta se întâmplă în fiecare grup de cercetași de aici, din România, cu fiecare activitate pe care o desfășurați. Astfel, Jamboreea pe care o pregătiți, va schimba viețile tinerilor care vor participa și va fi o experiență de neuitat pentru ei. Cercetașii României ar trebui să fie foarte, foarte mândri de progresul lor din ultimii ani, când un astfel de eveniment nu era mai mult decât un vis frumos. La rândul ei, întreaga țară ar trebui să fie mândră de munca extraordinară pe care cercetașii o realizează pentru că și eu, în numele celor 40 de milioane de cercetași din lume pe care îi reprezint, sunt mândru de cercetașii din România.”

João P. Armando Gonçalves

președintele Comitetului Mondial al Organizației Mondiale a Mișcării Scout (OMMS)

 

rojam 117„Eu sunt aici, în calitate de Președinte al ONCR, pentru că în 1995 am participat la prima mea jamboree iar asta mi-a schimbat viața. După 10 zile, m-am întors încărcat cu o energie atât de pozitivă și înăuntrul meu s-au produs atât de multe schimbări, încât impulsul îl simt până astăzi. Acest lucru e o încurajare pentru toți temerarii, exploratorii, seniorii și liderii să participe la RoJAM pentru că aceasta le va schimba perspectiva. „Schimbă perspectiva” este și moto-ul evenimentului nostru pentru că asta face acum cercetășia în toate comunitățile din care face parte în termeni de alternativă la educația formală, primită la școală.”

Sabin Mureșan

președinte al Organizației Naționale „Cercetașii României”

 

“Prin activităţile pe care le desfăşoară, atăt la nivel mondial căt mai ales la nivel naţional şi local, cercetăşia devine o mişcare tot mai puternică, un actor relevant în societatea contemporană. Această mişcare aduce laolaltă copii şi tineri promovând voluntariatul şi cetăţenia activă. Se încurajează astfel, toleranţa şi patriotismul, respectul faţă de identitatea umana şi integritatea naturii, dar şi asumarea responsabilităţii dezvoltării propriei persoane. Cercetăşia oferă un cadru propice dezvoltării copiilor şi tinerilor în scopul adaptării acestora în multiplele schimbări din viaţa personală şi din comunitate, schimbări determinate de progresul tehnologic, ştiinţific, cultural şi social. În acelaşi timp se promovează crearea unei societăţi durabile prin identificarea unor soluţii locale uşor de implementat însă cu impact puternic pentru mediu, ca de exemplu: combaterea risipei, consumul responsabil, promovarea iniţiativelor locale. Învăţarea prin acţiune influenţează dezvoltarea personală, astfel copiii şi tinerii cresc cu scopuri, valori, respect, nevoia de asumare, contribuţia în comunitate.

Ca reprezentant al administraţiei locale, vă felicit pentru implicarea de care daţi dovadă la nivelul comunităţii şi vă asigur că veţi primi tot sprijinul în derularea tuturor proiectelor care promovează principiile scout.”

Răzvan Sava

primarul municipiului Bucureşti

 

“Cred foarte puternic că fiecare dintre noi suntem magicieni în fiecare zi. Cred foarte mult faptul că fiecare dintre noi, în fiecare moment al vieţi noastre, purtăm o cutiuţă cu noi. O cutiuţă care depinde de noi cu ce o umplem şi o cutiuţă care trebuie să avem puterea şi tăria să o dăm şi celor din jur, o cutiuţă de care trebuie să avem grijă pentru că acolo ne punem emoţiile şi dacă punem emoţii negative atunci şi la persoanele de lângă noi vor ajunge emoţiile negative. Dacă vom pune emoţiile şi influenţele pozitive şi la celălalt vor ajunge acestea.

Cred că este foarte important semnul de salut al cercetaşilor în care cel mare îl ajută pe cel mic. De cele mai multe ori, dacă Schimbăm Perspectiva, cel mic îl protejează pe cel mare, prin faptul că aici din organizaţii mici (Centre Locale şi Grupuri de Iniţiativă) aţi ajuns la organizaţia mare, iar acesta este un mare lucru. Şi cred că este foarte important să împărtăşim aceste lucruri de la unii la alţii şi mai apoi, mai departe către alte organizaţii şi în comunitatea noastră.

Uneori simt că dacă aş fi fost la cercetaşi cand aş fi fost mic m-ar fi ajutat enorm, deoarece este un mediu în care se construiesc abilităţi de supravieţuire. Cred că fiecare dintre noi nu putem să supravieţuim decât dacă o să ajungem să mergem împreună. “

Andrei Popescu

Secretar de stat – Ministerul Tineretului şi al Sportului

 

“Aş vrea să vă zic doua lucruri:

Viaţa e colorată atunci când îţi pasă. Aşa cum am reuşit să cunosc de-a lungul vieţi mai mulţi cercetaşi, am aflat constant că din ce în ce mai mult ne pasă de ce se întâmplă în jurul nostru şi ne dorim să facem mai mult bine. Astfel colorăm împreună momente frumoase pe care le dăm mai departe.

Fii cea mai buna variantă a ta. Împreună colorăm un viitor mai bun însă putem să o facem independent şi vom fi mai trişti, dar daca vom lucra împreună vom face exact ce trebuie ”

Andrei Crăciun

consilier Probleme de Tineret – Ministerul Educaţiei Naţionale

 

“Îmi aduc aminte de prima mea activitate împreună cu cercetaşii, a fost acum 5 ani la RoJAM şi îmi aduc aminte că m-am uitat în dicţionar să văd ce înseamnă jamboree. Ei bine, înseamna o adunare de aproximativ 1000 de oameni, veselă, zgomotoasă şi plină de viaţă. În ultimii 5 ani am remarcat o împlicare serioasă din partea voastră, am observat sprijinul care vi-l acordaţi unul altuia şi mă bucur că în acest fel Mercedes Benz a fost mai aproape de oameni.”

Gabriel Crăciun

Marketing & PR – Mercedes Benz România

 

rojam-113