O ALTĂ ISTORIE A CERCETĂȘIEI: CEI 2 DIN 22

Olave St Clair Soames a fost o tânără pasionată de sport, natură și călătorii. La 23 de ani a decis să se îmbarce la bordul unui vapor, ce avea să traverseze distanța dintre Caraibe și New York. Acolo, a întâlnit un alt pasager, în vârstă de 55 de ani, cu care împărțea aceeași zi de naștere. Numele său? Robert Baden-Powell. Astfel au pornit împreună în extraordinara călătorie, la finalul căreia a rezultat ceea ce este astăzi cercetășia.

Olave, devenită doamna Baden-Powell, a completat eforturile soțului său. Datorită ei, cercetășia a fost deschisă și pentru cea de-a doua jumătate a populației: pentru fete, tinere și femei. Le-a încurajat pe acestea să devină voluntare, să aibă încredere în ele și să preia roluri de lider pe întreg teritoriul Marii Britanii, obținând titlul de Chief Guide of the World. A rămas în această funcție timp de 40 de ani, aducând o contribuție majoră la revitalizarea cercetășiei după moartea soțului ei și la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un impresionant număr de 6,5 milioane de tinere din întreaga lume au devenit ghide datorită doamnei Baden-Powell, care a vizitat 111 țări pentru a inspira fetele să iasă din zona lor de confort și să se dezvolte armonios. A renunțat să mai călătorească abia la 80 de ani și numai sub interdicția doctorului său, însă a continuat să ofere fetelor puterea de nu renunța niciodată.

În prezent, tinerelor ce își doresc să își îndeplinească visele li se dă această oportunitate prin intermediul bursei Olave Baden-Powell, pentru a duce mai departe moștenirea sa. Fiind pasionată de vioară în copilărie (o vioară pe care a numit-o Diana), a decis ca, după moartea sa, aceasta să fie împrumutată oricărei fete ce dorește să învețe să cânte la acest instrument, dar nu are posibilitatea financiară.

Astăzi, ziua de 22 februarie este cunoscută și celebrată de către cercetașii și ghidele din toată lumea, însă, cândva, a fost doar ziua de naștere a două suflete temerare, curajoase, ce au pus bazele unei mișcări de tineret care a schimbat lumea și pe noi înșine. Urmându-le exemplul, încercăm și noi, zi de zi, să lăsăm lumea puțin mai bună decât am găsit-o.

de Oana Ghiocea