Raed Arafat despre schimbări de perspectivă

Ce înseamnă să „schimbi perspectiva”? A sta în cap, a privi din alt unghi, a face lucrurile altfel, desigur. Dar ce faci când schimbarea vizată nu este una personală ci una de proporții naționale? În orice formă a sa, schimbarea nu este un lucru imediat. De cele mai multe ori vorbim de un proces, având la bază idei, concepții, întâmplări fericite sau indivizi excepționali. Cel puțin în România nu putem vorbi despre schimbări de perspectivă fără a aduce în prim plan omul care, de aproape 3 decenii, lucrează pentru a schimba serviciul român pentru situații de urgență.

Weekend-ul trecut Raed Arafat nu era la prima sa întrevedere cu Cercetașii României, ne-a mai onorat cu prezența și susținerea sa și la Centenarul Cercetășiei. De data asta însă, era puțin grăbit căci tocmai se întorsese dintr-o inspecție incognito la Mureș. Totuși, n-a contat prea tare, Arafat este genul de om pe care îl recomandă în primul rând povestea ce o portă în spate, mai presus de orice cuvinte decorative ce ar putea încadra faptele.

În timpul petrecut la RoJAM 2.0 17, a ținut două prezentări pentru seniorii și liderii din organizație. Întâi a fost povestea omului public Raed Arafat, începând cu 1989 de la prima intervenție și până încoace, cu toate hopurile și piedicile, plus abordarea sa ieșită din comun. A doua sesiune susținută a fost despre serviciile de urgență, cu exemple din diferite intervenții.

Departe de a atenta să reproducem poveștile și conversațiile, vom nota doar câteva dintre lucrurile pe care le luăm cu noi.  Ascultându-l pe acest om, e interesant, șocant și în același timp amuzant de urmărit cât de multe lucruri au fost de făcute de vineri pe luni, eventual după 12 ore pe elicopter – o adevărată lecție despre muncă, perseverență și sacrificiu.

Tot aici ne duce cu gândul și felul în care a ajuns să contribuie la nivel național, lăsând în urmă medicina de urgență pentru a face administrație în domeniu. Uneori schimbarea de perspectivă trebuie să fie a noastră, față de obiectivele proprii. Trebuie să fim flexibili și să ne servim scopul din instanțe diferite decât cele visate. Și la urma urmei, oricare sunt luptele noastre, e bine să ne amintim să înfruntăm idea, nu persoana.

Printre rânduri am înțeles și că uneori e mai bine să ceri iertare mai târziu pentru o decizie luată, decât să ceri voie – dar încercați să luați sfatul ăstă în doze mici și cu puțină sare, pentru că, așa cu spuneam, schimbarea de perspectivă e ceva care vine încet și nu poate fi forțată. Ea poate fi însă inspirată. Asta sperăm că s-a întâmplat în urma acestei întâlniri dintre omul Raed Arafat și membrii Organizației Naționale Cercetașii României. Poate că undeva, au fost sădite semințele unei schimbări ce va veni.