[Serial: Hai la RoJAM 2.0 17] Ioana Han: „La Roverway, președintele Franței ne-a urat succes în a crea o lume mai bună”

Continuăm un serial special: experiențele cercetașilor la precedentele jamboree din țară sau din afară. Amintiri de la Săliște? Peripeții prin Japonia, Franța sau Polonia? Le-am adunat pe toate! Următoarea oprire: RoJAM 2.0 17.

Ioana Han face poze multe și frumoase. Face parte din CL ”Axente Sever” Alba Iulia, dar studiază Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj. La cercetași e ajutor lider de lupișori și își urmează progresul de senior.

Vara asta a fost unul dintre participanții români la Roverway, o experiență pe care o plasează ”în top trei cele mai frumoase din viață”. Pare interesant, nu? Haideți să aflăm cum a fost.

Cazare la pădure

”Contingentul nostr14054234_1243374062353846_2973989930006885643_nu a fost împărțit timp de 7 zile în 3 rute: Ruta din Bordeaux, Ruta din Paris și Ruta Europeană, după care ne-am întâlnit în Jambville alias Funville, împreună cu alți 4,500 de cercetași.”, își începe Ioana
povestea.

În Franța au fost cazați într-o pădure din apropierea Parisului, iar la ceremonia de deschidere au fost salutați chiar de președintele Franței.

”Deși inițial trebuia să fim cazați tocmai în Paris, nu ne-am supărat când am ajuns la locul de campare: o pădure superbă. Deschiderea evenimentului s-a petrecut în Paris unde am avut surpriza de a fi primiți tocmai de Francois Hollande în persoană, care ne-a urat bun-venit și ne-a încurajat în tot ce facem pentru a crea o lume mai bună.”, povestește Ioana.

”Ce înseamnă să fii de partea cealaltă a zidului”

În timpul Roverway, seniorii au fost implicați în diferite proiecte. Cercetașii de pe ruta Ioanei au avut ca temă ”solidaritatea” și s-au implicat în reabilitarea unui centru pentru refugiați din Paris.

”Cu ocazia asta am intrat în contact cu ei și am reușit să vedem ce înseamnă să fii de partea cealaltă a zidului. Acest centru era exclusiv pentru bărbați, care așteptau actele necesare pentru a începe o viață nouă. Împreună cu ei am construit bănci, scaune, mese și suporturi pentru flori după care ne-am jucat cu ei și mai mult decât atât am reușit să vorbim cu ei, ne-au raspuns foarte deschis la întrebările și curiozitățile noastre și ne-au mulțumit pentru efortul depus.”, își amintește ajutorul de lider de lupișori.

”Ne-am întâlnit aproape 5.000 de cercetași, iar locul era imens”

Jambville, locul în care s-au întâlnit toți cercetașii după ce au trecut prin rutele lor a lăsat-o pe Ioana fără cuvinte.

”Aici am fost împărțiți pe districte, iar apoi pe subcampuri. Aproape în fiecare seară se întâmpla ceva la scena mare, iar pe timpul zilei erau workshopuri după bunul plac cu tematici foarte foarte diverse. Deoarece acest eveniment este pentru seniori în mare parte, subiectele de discutie au fost pe masură, iar temele abordate au fost despre societate, politică, internațional, gender issues și multe altele.”, ne mai spune Ioana.

Trăiește și tu experiența unei jamboree. Fă-ți acum patrula și înscrie-te la RoJAM 2.0 17!