[Serial: Hai la RoJAM 2.0 17] Simone de Sousa: ”Am lucrat din greu pentru a participa la prima mea Jamboree. Dar a meritat!”

Continuăm un serial special: experiențele cercetașilor la precedentele jamboree din țară sau din afară. Amintiri de la Săliște? Peripeții prin Japonia, Franța sau Polonia? Le-am adunat pe toate! Următoarea oprire: RoJAM 2.0 17!

Simone de Sousa este o adevărată cercetașă. Vine din Portugalia, iar în ultima perioadă a sprijinit enorm Cercetașii României prin implicarea în Centrul Cercetășesc Nocrich. E una dintre cele mai pozitive și interactive persoane și se simte ca acasă în România.

Am vorbit cu ea despre experiențele ei cercetășești, deoarece sunt foarte vaste. A fost prezentă la trei mari jamboree, prima la 14 ani. „Prima mea Jamboree a fost cea Mondială din 2007. Chiar dacă au trecut nouă ani de atunci, multe amintiri mi-au rămas în minte. Acea activitate, care a găzduit 40.000 de cercetași a fost foarte bine organizată. Am fost foarte impresionată! Mijloacele de transport care ne-au dus dintr-un loc în altul, magnitudinea campului, cu diferite activități, jocuri și cântece, starea de spirit și atmosfera pe care am experimentat-o a fost foarte plăcută. După ani de zile în care am lucrat din greu pentru a participa la această Jamboree, chiar a meritat!”

”Ca o singură familie”

Pentru Simone, principalele amintiri din prima ei jamboree nu se leagă de momente, ci de oameni: ”Ținând cont de toate aceste lucruri, aș putea spune că amintirea mea principală ar fi oamenii pe care i-am cunoscut și cu care am socializat din țări ca Africa de Sud, Mexic, Anglia, Italia, Japonia, Pakistan și așa mai departe. Toți oamenii au fost prezenți acolo din același motiv și au împărțit același vis.”

Totuși, există și o amintire specială de la acea jamboree: ”O altă amintire frumoasă a fost atunci când toți participanții și staff-ul și-au reînnoit promisiunile. A fost foarte frumos! Toți împreună, ca o singură familie, cercetași, fiecare în propria sa limbă, am avut mari emoții când mi-am rostit din nou Promisiunea.”

Din Azore în Insulele Madeire

După debutul din 2007, ea a mai participat la două mari jamboree ”Au fost ambele în Portugalia. Una a avut loc în Azore (2009), iar alta în Insulele Madeire (2010). Vorbind despre amândouă, cred că atmosfera generală este cel mai cool lucru dintr-o jamboree. Asta e motivul pentru care te duci. Facem atât de multe lucruri diferite, încât este chiar dificil să alegi ce îți place mai mult. Eu am preferat mereu activitățile sportive”

Simone recunoaște că pentru ea totul este amuzant, dar arată și o latură emotivă atunci când vorbește despre cele două jamboree. ”Cea mai amuzantă amintire? Haha! Este o întrebare dificilă, având în vedere faptul că pentru mine totul este amuzant. Însă, unul dintre cele mai îndrăgite momente, când distracția reînvie, este atunci când facem focul de tabără. Ne strângem în jurul focului și cântăm, entuziasmul crește până la cote uluitoare, iar apoi ne relaxăm printr-un moment de liniște. Acestea sunt cele mai minunate momente dintr-o Jamboree! Atunci când diverse grupuri se întâlnesc și fac schimb de amintiri, cântece, jocuri și multe altele. Acestea sunt momentele în care ne povestim unii altora ce s-a întâmplat printr-o metodă dinamică.”

”România, loc unic și magic”

Simone ne-a spus și cum a fost contactul cu cercetașii din România. ”Sunt foarte calzi, drăguți și primitori. De asemenea, sunt dornici să învețe lucruri noi, ceea ce este destul de minunat. Sunt fericită că am întâlnit atât de mulți oameni frumoși și că am legat câteva prietenii pe viață și că am fost în acest loc unic și magic. Mulțumesc pentru spiritul, cultura, experiențele și zâmbetele voastre.”