Twinning

Ce este Twinning?

Twinning sau „înfrățire” este un program pre-Jamboree în cadrul căruia un Centru Local sau o unitate din România intră în contact, cunoaște și organizează un camp, o ieșire sau o activitate împreună cu un grup de cercetași dintr-o altă țară. Acestea pot fi organizate oricând înainte de RoJAM 2.0 17, de comun acord cu grupul cu care vă veți înfrăți.

Întâlnirea dintre cele două grupuri are loc într-un spațiu ales de comun acord, în natură. La finalul acesteia, cele două grupuri vor fi înfrățite, prieteniile legate între membrii acestora fiind pe viață.

 

Campul sau ieșirea pot avea orice durată, numărul de zile trebuind să fie stabilit de comun acord de către cele două grupuri. Aceeași regulă se aplică pentru locație, activități sau gătit. Obiceiurile ce țin de construirea și organizarea unui camp diferă de la o organizație la alta, însă acceptând provocarea acestui program, nu numai că veți învăța alte metode de a face focul/alte zece noduri de care nu ai auzit/noi modalități de a ridica un turn, dar vei descoperi cât de diversă și interesantă este, de fapt, cercetășia.

Pe perioada Jamboreei, veți împărți subcampul cu grupul twin, pentru a consolida și păstra relațiile deja create.

Această activitate, fiind de lungă durată, necesită efort susținut și comunicare constantă. În acest sens, vă recomandăm să apelați la ședințe pe skype, care să aibă loc cu regularitate. Pentru mai multe informații și recomandări, vă rugăm să consultați ghidul online.

În cazul în care cunoașteți deja un grup de cercetași străini și doriți să vă implicați alături de aceștia, puteți opta să desfășurați activitățile de twinning alături de ei și să ne transmiteți această preferință (prin e-mail, la următoarele adrese: oana.ghiocea@scout.ro, rojam@scout.ro).
Vă recomandăm să completați formularul de înscriere pentru această activitate ca patrulă sau Centru Local.

 

Obiectivele educative:

  1. Schimbul cultural sau cunoașterea unei culturi diferite.
  2. Oferă participanților oportunitatea de a face schimb de bune practici în context cercetășesc.
  3. Învățarea și însușirea modului de organizare a unei activități împreună cu cercetași străini.

 

Cum te pregătești pentru el?

La fel ca în cazul Home Hospitality, te sfătuim să te informezi despre specificul țării din care provin oaspeții tăi, dar și asupra diferențelor la nivel structural în ceea ce privește cele două organizații.

 

După ce te-ai informat despre diferențele și asemănările dintre voi, este timpul să începeți să organizați împreună campul sau ieșirea. Foarte important aici este termenul „împreună”, deoarece deciziile trebuie să fie asumate de ambele părți. Începând cu perioada în care se va desfășura și terminând cu regulile campului, toate acestea trebuie stabilite în prealabil și aprobate atât de voi, cât și de grupul cu care vă veți înfrăți.

 

În definitiv, o organizare cât mai riguroasă și timpurie nu va face decât să contribuie la succesul programului.

Ce trebuie să aveți în vedere?

Este necesar ca toți cei care vor participa să fie conștienți de diferențele culturale și să fie de acord ca pe parcursul tuturor activităților să vorbească o limbă comună – spre exemplu, dacă ați stabilit că engleza este limba pe care o cunoașteți atât voi, cât și grupul internațional, atunci încercați să o vorbiți cât mai mult.


Dacă este posibil, stabiliți activitățile înainte de RoJAM 2.0 17 și aterizați împreună la Cristian, pe 4 august. În acest fel, prieteniile legate se vor consolida și experiența va fi una completă.

Exemplu de plan de activități

Aici vă puteți inspira din programul oricărui camp de Centru Local la care ați participat. Sfatul nostru este să lăsați loc și pentru câteva sesiuni de ateliere facilitate atât de voi, cât și de grupul internațional, pentru ca experiența de învățare să fie echilibrată și, mai ales, reciprocă.

Grupuri interesate:

  • Cercetașii Marini au fost primii care au interceptat semnalul transmis de către Stația Spațială RoJAM din partea a 12 cercetași francezi din Ottmarsheim. Aceștia se vor înfrăți, construind împreună un camp la malul mării și, fără îndoială, momente de cercetășie greu de egalat.
  • Exploratorii Centrului Local Hunedoara se vor înfrați cu un grup de 17 cercetași francezi din Portes de Sundgau, urmând să trăiască experiența magică prin care trece oricine ajunge la Cioclovina. Îi așteptăm la Cristian să ne spună povestea schimbului lor de cultură și cercetășie!